top of page
Michal Žižka

Kde vzít grafické součástky?

Chci vědět, jak získat přístup k hotovým grafickým prvkům? Spěchá to!

Nemám totiž čas si kreslit symboly sám. Potřebuji sehnat piktogramy a fotografie.


Díky, Jarek


Díky za dotaz. Pojďte blíž –

grafický supermarket právě otevírá!



Výbornou možností pro začínající, příležitostné a zavedené grafiky je využít grafický online supermarket, kde si můžete obstarat od profíků základní materiál na vaši grafiku, základní stavební kameny pro cokoliv:

  • symboly, piktogramy, ikonky

  • fotografie, kliparty

  • ilustrace

  • písma

  • štětce a textury

  • šablony a další speciální elementy, např Mockupy vizitek.

Můžete to zkrátka uvařit a poskládat z externích zdrojů. Tuhle pomůcku a časovou zkratku oceníte tehdy, pokud zrovna spěcháte.


Modelový příklad

Představte si, že nutně potřebujete sadu ‚ikonek počasí‘ pro váš web, Jste výstřední originální fotograf specializující se na extrémní výkyvy počasí a potřebujete pomocí ikonek rozdělit fotogalerii na svém webu na sekce:

  • blesky

  • mraky

  • tornáda

  • lijáky a chumelenice


Možnost A) chcete si těch 5 ikonek ‚odmakat‘ - chcete si je nakreslit. No bravo! Ale pouštíte se na tenký led. Tato na první pohled jednoduchá kreativní věc - ikonky - vyžaduje vyšší míru zkušeností v disciplíně grafické stylizace. Ony ty pohledově nejjednodušší věci jsou nakonec těmi nejtěžšími - třeba:

…. zkuste si třeba najít prostou oznamovací větu v populárním Němečkově Čtyřlístku. (Já vím, zní to jako úlet, ale zkuste si to. :) A nenajdete! Všechny ty kreslené postavy, počínaje Bobíkem a Pinďou konče, na sebe neustále křičí!

Takhle ‚jednoduchou‘ výzvu – nakreslit si ikonky – za jeden večer zkrátka nedáte.

Možnost B) na šikovném webu plném grafických zdrojů si vyberete vhodný styl ikonek, stáhnete si jich celou sadu a je to paráda: ikonky jsou vizuálně příbuzné, postavené na totožných grafických pravidlech, takže drží hezky pohromadě, už za 15 minut je publikujete na svém webu.


A teď už konkrétnější tipy...


Symboly, ikonky a piktogramy

Na různých ‚graphic recources‘ je toho plný vesmír a opravdu není nutné dnes ručně vytvářet další ikonky.

Úžasné je, že si můžete zadat klíčové slovo: zvíře, město, moře ... předmět, věc a tahle knihovna ikonek/symbolů vám nabídne desítky výsledků v rozmanitých designech - tak třeba symbol jahoda. Stačí si jen vybrat...



Pokud již máte nahozen váš plakát nebo leták, tak si stačí vybrat grafický styl ikon, který vám přesně pasuje do vašeho grafického prostředí, např:

  • ikonky jen s černou obrysovou konturou

  • nebo barevné ikonky bez linky

  • nebo jen styl černá silueta

Můj tip:


Fotografie

V případě, že se zrovna neživíte profesionální fotografií, nebo nejste fanda do AI generátorů, pak tu máme fotobanky ať už s placeným obsahem nebo ty zdarma – připomínám známý fakt, že fotobanky zdarma mají výrazně užší nabídku snímků. Takže se vám může stát, že na váš dotaz získáte hlášku ‚sorry, no results‘. Pro představu: ,

Na www.pixabay.com zadejte heslo young girl in park. A máte desítky výsledků. Ale kdybyste hledali young blond girl in the park, už máte jen jeden výsledek. Záleží zkrátka dost na tom, jak jsou autoři těch fotek pečliví při tagování-označování fotek při nahrávání snímků do knihovny webu.

V porovnání s placenou fotobankou:

stock.adobe.com - tam získáte hnedle tisíce výsledků na totožný dotaz s blonďatou dívkou v parku.

Další (zatím stále ZDARMA) nabušenou fotobankou je unsplash.com.


Mockupy

Mockup soubory jsou takové šidítka – ale velmi přesvědčivá. Potřebujete rychlou vizualizaci vaší vizitky? Potřebujete ukázat jak vypadá váš návrh přímo na triku? Chcete vidět jak bude vypadat vaše budoucí kniha s vaším (třeba modrým) designem na přebalu? Stačí vám váš modrý design a soubor s fotkou bílé knihy. Pak už to dáte během minuty dohromady a voalá!

Jsou to šikovné fejky (nemyslím to zle) - váš design vypadá jako již hotový, vytištěný. A přitom to je jen vizualizace.


Těch různých MockUp šablon je hromada: hrnky, trika, čepice, plakáty, bilboardy, telefony, tablety, 3-fold letáky, krabičky... Nejvíce Mockup souborů najdete ale ve formátu PSD pro Photoshop. Já osobně mám rád zdroj mockup-design.

Fonty

Písma - zde radím, vyhněte se všem laciným písmovým webům, které neumožňují snadnou filtraci českých písem. Jinak vás čeká zklamání: najdete písmo, jásáte, stáhnete jej, ale u slova kŘupan se zarazíte!

Mnohem podrobněji k tématu Písmo z webu viz článek Proč si opatřit nová písma?


Morální problém

Ukořistit, upirátit nebo nakoupit?

Při troše hledání přibližně do 2 minut narazíte na weby s obrovským množstvím grafických podkladů freeeee. Všímejte si prosím i grafické úrovně samotného webu, samotné knihovny zdrojů - pokud to zavání laciností a podbízivostí, pak bych raději hledal jinde – hrozí riziko, že si spolu s nabušenými ikonkami stáhnete i nezvaného hosta do svého systému.

Druhým negativním aspektem je, že na pochybných stránkách ony nabízené grafické elementy jsou ukořistěné odjinud, nedohledáte jméno autora a ten původní autor o této své popularitě nemá ani páru a nic z toho nemá.


Pokud narazíte na zpoplatněnou službu, vůbec se neostýchejte si kvalitní materiály zakoupit. Vám to v každém případě obrovsky usnadní práci a navíc podpoříte autora – to je přeci win–win situace.


Poslední dnešní rada

Nesourodý a necitlivě naroubovaný grafický paskvil vám příliš neposlouží – stále a na věčné časy platí, že nechcete na vaše publikum působit jako šmudlové. Dobrá profi-cool grafika se pozná podle toho, jak citlivě jsou její části sladěné v jeden celek.

Proto nepodceňujte grafickou fázi kompletace a ladění celku.


Další šikovné odkazy

Freeicons.io – nabízí ikonky a piktogramy

Elements.envato.com – nabízí textury, ikonky, ilustrace. Možnost filtrování podle grafických aplikací, tak podle typu souboru JPG nebo PNG (zpoplatněná knihovna zdrojů)

Pexels – fotobanka (free)

UnDraw.co – ilustrace postaviček v nejrůznějších aktivitách (free)

Humaaans – ilustrace postaviček. Je možné si poskládat libovolné figurky. (zpoplatněná knihovna zdrojů)


Sláva

Teď už můžete navrhovat design mnohem svižněji a s větší (až bezbřehou) paletou prvků.

S pozdravem Michal Žižka



24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page